Saturday, September 26, 2009

4 tahun sekali


depa kata tema baju raya aku thn ni ikut color sawah padi
(-_-")



yerps, only once in 4 years my parents dapat cuti raya. so this year memang beraya sakan tak ingat dunia punya! cuti sampai seminggu. er, more actually. kami balik kg last friday and just reached home this morning.

owh, let me tell you bout that friday. (friday yg lagi 2 hari nak raya tu la)
kampung kami kat sungai bakau, nibong tebal. sempadan penang dan perak.
(utk pengetahun rakan-rakan yg mengenali diri ini, itu sajalah kg yg aku ada skang. so kalau aku cakap aku nak balik kg, maknanya kat situ lah! bukan kedah dan mmg definitely bukan langkawi okay. owh one more thing, kg aku kat seberang perai selatan, bukan dalam island. mengambil masa hampir sejam nak masuk island. so tak payahla pesan dvd mahupon buah pala, sbb seingat aku, mmg rare sungguh nak sampai ke dalam pulau tu kalau aku blk kg. (-_-)

okay berbalik pada friday. this year kami balik kg 2 kereta. dah takleh buat perangai naik waja 7 org. tak muat dah. so aku ngan zira balik sendiri naik kereta comel yg kami duk berebut tu. dan lan tumpang kami sbb dia lupa nak beli tiket bas. T_T
so, normally it took us around 4 hours utk sampai ke kg. tapi pada hari jumaat yg bahagia itu, kami mengambil masa almost 12 hours utk tiba di umah tokwan. (tapi itu termasuk shopping barang persiapan raya kat bandar baru parit buntar selama lebih kurang 2 jam. hehe) jalan jam giler, ala-ala macam new year kat area klcc. bila aku pikir-pikir rasa hairan macam mana manusia yg ramai-ramai balik kg ni bole muat duduk kat KL yg hanya satu dot dalam map malaysia tu. amazing kan!?

so raya tahun ni memang meriah. coz it's been too long since i saw my cousins. semuanya dah besar panjang. kalau jumpa kat tepi jalan mmg aku tak tegur sbb tak kenal langsung muka sorang-sorang. ada yg dah kahwin, in fact ada yg anak dah besar pon. (aduh, aku jugak yg menyingle) T_T

and too bad my camera still kat kedai. aku nak gi mengamuk kat kedai ni, dah 'setahun' (literally okay, bukan exaggerate) service camera tu tak siap-siap lagi. gila ke!?
so here are few chosen pictures taken using my sister's phone. :D


overtime di malam raya


tokwan & tok di pagi syawal


rumah dikelilingi pokok beras

p/s: sampai je umah pagi ni ada hadiah istimewa di depan umah. pokok pelam mama tumbang kat porch (-_-")

2 comments:

lim tong said...

salam, actually rasa lega lps each time post comment on ur blog espcially bl i stress, e.g cam rite nw, b4 comment td tgh stress n now rasa lega skit

BabyCrownz said...

huhu gud to hear that.. gud to know yg i leh buat org hilang stress.. hehe