Sunday, November 10, 2013

lullaby for dear baby

memang dah lama duk mencari buku kisah para nabi dan rasul untuk dijadikan bahan bacaan buat anakanda sebelum tidur..

pengaruh crite 'Baby's Day Out'.. haha!

tapi buku kisah nabi dan rasul untuk kanak-kanak yang senang dan mudah difahami memang susah nak jumpa.. biasanya cerita mesti panjang dan ayat agak sukar difahami..

minggu lepas jalan-jalan ngan hubby (ada urusan kerja sebenarnya) kat Amcorp Mall, 'tersinggah' la kat Popular kat situ..
dan yes! jumpa jugak buku yang sesuai.. ayat senang nak faham.. ada gambar yang menarik. simple.
so, beli! yeay! RM19.90 sahaja.. sangat sesuai dijadikan bahan bacaan sebelum tidur untuk anak yang belum pandai membaca.. :)


upload kat facebook, dan ada yang tanya takda ke English version? hurm…
masa kat Popular tu ada nampak buku english (Islamic) tapi tak nampak pulak The Prophet Story..

tapi terjumpa website ni, dan lebih kurang sama macam buku di atas, ayat mudah difahami, simple..
cuma masalahnya, bukan buku.. so i was thinking, either nak cari gak buku tu untuk dibeli ataupon nak print dan buat buku sendiri.. yeah, takkan nak mengadap laptop pulak sebum tidur kan.. macam mana nak baca sambil baring.. huhu

http://www.al-islam.org/gallery/kids/books/stories/ ini link kisah nabi English version tu..

Al-Qur'an 

Surat Al-`Alaq


بسم الله الرحمن الرحيم

Bacalah, dan Tuhanmu Yang Maha Pemurah, - [96:3]
Yang mengajar manusia melalui pena dan tulisan, - [96:4]

Monday, October 21, 2013

Baby in The Womb

ok, baby move ... a lot! Alhamdulillah..
Active anak mummy daddy ni ye..

and yes Alhamdulillah, managed to capture the movement.. ^_^

video

p/s: lagu tu mmg takleh blah.. hahaha!

i love u love u love u.. can't wait to hold u in my arm...insyaAllah.. mmmuuuaaahhh..

Saturday, September 21, 2013

berbudi pada tanah

betapa indahnya bangun setiap pagi menikmati kehijauan alam. kan kan kan??

tapi di tengah bandaraya ni, dapat ke bangun pagi tengok tumbuhan hijau..? apatah lagi untuk yg berumah tanpa tanah mcm kitorang ni.. yelah, apartment ke, kondo ke, kalau duduk ground floor adalah tanah.. biasanya duk level tengah, atas bawah, kakadang kiri kanan pon rumah orang kan..

tambah pulak semenjak minyak naik harga ni, hidup kena lebih berjimat lagi..  (macamla selama ni dapat hidup boros) skarang dah tak boleh asyik nk seronok keluar, makan kat luar.. kena rajin masak di rumah.. dan kena kurangkan perbelanjaan sebanyak yg boleh.. itulah tanggungjawab isteri, memikirkan yg terbaik utk keluarga.. eceh... walaupon mmg dari dulu kitorang mmg jarang gile makan kat kedai.. so kalau org tanya nk makan kat mana? susah sangat nak jawab.. huhu

ok, think positive.. kena selalu fikir positive..

berbalik kepada masalah tanah tadi, takpa jangan risau.. rumah atas ke bawah ke, kita masih boleh berbudi pada tanah.. ada pasu bunga yg kita boleh manfaatkan.. memang takleh nk tanam pokok besar2, tapi at least boleh menempatkan pokok-pokok renek yg banyak diguna dalam masakan di samping dapatlah mata kita berehat menikmati kehijauan.. sambil menyelam minum air org kata..

ini hasil tangan hubbyku memanfaatkan pasu bunga yg ada.. tengok dia tanam pokok apa...

yer, ni namanya pokok serai..

yg ni plak daun sup

kiri tu daun karipule org utara panggil.. kat sini panggil daun kari je.. yg kanan plak ulam lupa plak nama apa.. dua2 ni baru ambil kat umh mama, belum sempat masuk pasu lagi.. lepak la dulu kat corridor cinonet tu ye.. ^_^

kalau korang ada tingkap mcm ni, bolehla beli pasu gantung kat ikea & gantung pokok camni..

ok, selamat bercucuk tanam..!

..............................

Alhamdulillah, kalau hendak seribu daya kata orang.. hubbyku mmg seorang yg rajin n sangat determine.. berusaha mencari rumah tempat tinggal yg terbaik untuk kami.. dan syukur syukur syukur Ya Allah untuk kediaman indah ini.. taktau sampai bila kami nk tinggal di rumah ini, tapi buat masa ni, i just love this home.. our home...

i always love this view from our hall window.. 
TQ dear hubby...

Tuesday, September 17, 2013

My Sweet Suami

i can't believe my husband can be this sweet :P (captured & written by himself)

Suamiku,
Kami tidak saling mengenali dari kecil..
Kami tiada talian kekeluargaan dan tidak pernah berjiran,

Suamiku,
Bukanlah rakan sepermainanku, bukan teman sekolahku, bukan kawan di universiti dan bukan juga rakan sekerja...

Memang dari dulu aku percayakan 'Jodoh' dan suamiku adalah jodoh yang dikurniakan Allah swt untuk mendampingiku, insyaAllah hingga ke syurga...

Pertemuan kami tidak dirancang..
Perkenalan kami singkat..
Dengan restu dari kedua pihak keluarga, kami jalinkan ikatan pernikahan..

Suamiku,
Seorang yang garang tetapi penyayang..
Manja tetapi berwibawa..
^_^

Syukur pada Allah swt mengurniakan aku teman seistimewa dia..
Yang sentiasa sabar berusaha memberikan yang terbaik dalam rumahtangga..
Tidak berputus asa untuk selalu membuatku gembira..
Tiada keluhan memberi apa yg kupinta..
Menjaga diriku seperti yang diamanahkah..
Tiada janji tetapi pasti...

Alhamdulillah... syukur Ya Allah...
Semoga Kau sentiasa merahmati, memberkati & meredhai hubungan kami...

p/s: I love u hubby... my love for u is growing.. tak sabar nak dipanggil mummy daddy.. ngehehe ^_^

Thursday, September 12, 2013

The Darling Baby Contest

Okay okay.. baby saya dalam perut umurnya 6 bulan.. Minggu ni minggu ke-25.. Ye, masih dalam perut.. next week kena pegi klinik nak check perut.. midwife dah inform nak kena ambik injection utk kancing gigi... huhu cuaknya..!

Dulu-dulu tgk pregnant mommy tak pernah pulak terfikir mcm mana rasanya bila pregnant..
Sekarang dah rasa, dan dah rasa baby bergerak-gerak dalam perut.. Most of the time..! Subhanallah.. seriously it's a wow!
Even masa tidur pon, dia bergerak jugak... sangat happy! excited! kalau letak tangan kat perut mmg boleh rasa, in fact kakadang boleh nampak the movements dengan mata kasar okay..
harap baby sihat hendaknya di dalam perut mommy... InsyaAllah...

okay, kembali kepada title di atas.. MOM & BABY EXPO buat contest tu.. cemana nak masuk ye kalau baby masih dalam perut..?? haha! obviously this contest is not yet for me.. :(

info utk contest ni adalah seperti di bawah.. tarikh tutup seperti tertera 20 September 2013.. 


Untuk mommies yg dah berbaby and berkelayakan, tunggu apa lagi.. dah tak banyak masa dah.. hantar gambar baby korang now now now..! hehe.. 

mcm mana nak hantar?? okay, just ikut steps di bawah ni ye:

1) pilih sekeping gambar baby yg mommy suka sangat.. (requirement 500KB -1MB)
2) emailkan kepada expo@todaypublishing.com.my 
subject: "The Darling Baby Contest"
sertakan
nama ibu:
alamat:
no Telefon:
nama anak:
umur anak: (syarat: 6 bulan hingga 2 tahun)

I inform Kakyong, nak suruh dia masuk.. so she needs my help to send the email.. so I did..
Ini copies gambar Airis yg dihantar.. 

AirisBnW

AirisColour

AirisFullBody

AirisPeekaBoo

Sebab ada banyak sangat gambar Airis n seriously taktau nak choose yg mana satu (he's just so cute!!), so I anta 4 keping gambar.. huhuhuhu... tapi jangan lupa ye mommies, hantar high resolution photo.. requirement is 500KB - 1MB.. thanks to hubby for the beautiful photos of Airis.. :)

And then, sesiapa yg shortlisted akan diberitahu melalui phone call. So, mommies with babies yg shorlisted nanti kena pergi exponya yg akan berlangsung pada 25-27 Oct 2013 di SACC Convention Centre, Shah Alam, Selangor. Kalau tak pergi disqualified ye..

I dah sent the email to expo@todaypublishing.com.my on behalf of Kakyong with the note,
Hope you like Airis.. He's chubby, healthy and he sure loves camera...! ^_^"

So, selamat memasuki contest ini juga buat mommies yg interested.. n Good Luck!

p/s: Baby mommy, nanti dah lahir insyaAllah mommy join contest k.. ^_^"

xoxo,
DM

Wednesday, September 04, 2013

Sushi with #PositivelyMalaysia

rajin plak nak menaip lately kan....

semalam me & hubby teringin sangat nak makan sushi.. then i told hubby dulu-dulu selalu gi carrefour beli sushi murah.. dia jual per pack..

so, lepas Mahgrib kitorang pon berangkat ke Midvalley.. kitorang masuk ikut North Entrance so agak jauh gak perjalanan nak ke carrefour tu.. from end to end.. letihla jugak membawa perut yg semakin membesar n baby pon tak duk diam, nak jenjalan gak dalam perut ponnn.. (skarang baru faham kenapa org pregnant berjalan the way i always nampak, perut sengaja dikedepankan.. lebih selesa ye)..

sepanjang kitorang nak ke carrefour tu, i noticed banyaaaaak sangat kedai for pregnant women n babies.. comel-comel semuanyaaaa....!!! gerrrrram! kedai stroller, kedai baju, kedai barang2 keperluan.. 
note: ada this salesgirl from kedai stroller recommend suh pegi Harbour Place, Klang. kat sana ada stroller with discounted price up to 50%, sebab design lama ataupon display items tp brg berkualiti n masih in good condition.. 

bila sampai je kat tempat yg sepatutnya bersignboard Carrefour, tgk signboard semua tulis AEON BIG.. ok carrefour dah tukar nama ye kawan-kawan.. sorry i duk dalam hutan, lambat plak dapat update.. haha..! (thanks to Zira for the info)


masa nak cari sushi tu merasa kagum sekejap dgn perubahan yg berlaku.. cantik plak tempat tu.. siap ada stall-stall n boleh makan terus.. ok, sorry terlupa nak charge camera, n handphone masih belum mampu dibaiki so no photo.. tapi takpe, hubby dah ajak lepak makan kat situ next time, insyaAllah...

dan mmg tidak menghampakan.. ada beberapa pack saja lagi yg tinggal kat tempat sushi tu.. Alhamdulillah.. kitorang apalagi, grab 3 packs & 8 packs kicap.. yela, lagipon ada 2 adik-adik menanti di rumah nk mkn sesama..

masa nak bayar, que tersangatlah panjang.. hubby dah mula risau sbb mmg dari tadi i dah start lenguh2 kaki n takleh jalan laju2.. tgh cari-cari expresslane, ternampak sign kat kaunter hujung tulis for ladies and 'Pregnant Women'.. cool! tapi panjang gak beratur dia.. hubby still usaha jalan gi tgk lane lain.. tapi yg lain lagi panjang...

a chinese lady in front of me pusing a few times n tengok2 my perut n finally dia tanya "are u pregnant?", n i said "yes".. then dia senyum n suruh beratur depan dia.. ada indian ladies kat depan dia tgh letak barang atas kaunter, tgk kitorang n bagi kitorang jalan dulu jugak, katanya "oh u pregnant, barang pon tak banyak, bayar dulula"... (^_^)


oh baiknya rakyat Malaysia..!! i heart My Country.. mmg thanks a lot to them sebab seriously bukan nak mengada tapi masa pregnant ni mmg tak mampu nk berdiri lama-lama.. 


So inilah hasil pembelian..



yg ni grab dgn pantas dari kaunter sbb harga dia RM1.00

*tips nak beli sushi murah: kat AEON BIG, bila dh malam derang akan pack kan yg bekas kecil2 transparent tu atas polystyrene spt dlm gambar di atas.. satu pack ada 8 pack kecil2 n campur2 perisa. harga RM5.90. Memang berbaloi! Kicap cair masin tu plak, RM0.30 sebungkus..


...............

since tgh bercerita pasal makanan jepun ni, teringat plak dudulu Elle & San buat Onigiri.. Mudah dan sedap, serta berkhasiat.. siap plan ngan Elle nk bagi anak bawak bekal gi sekolah nanti.. haha

btw Onigiri ni adalah Japanese Rice Ball atau dalam Bahasa Melayunya, Bebola Nasi Jepun. ha! rupa dia mcm ni..



okay, tetibe terjumpa plak cara-cara nk buat dia.. 


Selamat mencuba..!!!

p/s: minyak naik harga semalam. kena banyak berjimat-cermat walaupon rasanya dah habis berjimat gak ni.. jarang2 sekali keluar membeli, dan bila nak beli mesti nak cari yg paling murah.. complain pon tak guna, just live with it jela.. namanya pon dunia kan, tak sempurna dan tak adil.. yang penting sentiasa percaya rezeki itu dari Allah swt.. InsyaAllah... 

Tuesday, September 03, 2013

MasterChef once a Lifetime


Dark Chocolate Raspberry Tart with Cherry Port Jelly


Preparation time:
Cooking time:
Serves: 10-12

Ingredients

Pastry
  • 225g plain flour
  • Pinch salt
  • 2 tablespoons icing sugar
  • 2 tablespoons cocoa powder
  • 140g unsalted cold butter, chopped
  • 2 tablespoons iced water
Ganache filling
  • 500g dark chocolate, 70% cocoa solids
  • 200g unsalted butter, chopped
Cherry port Jelly
  • 375ml cherry port
  • 2 tablespoons caster sugar
  • 5 leaves gelatine (gold strength)
Raspberry puree
  • 125g raspberries (squished or frozen is fine)
  • 1 tablespoons icing sugar
  • 1 teaspoon corn syrup or glucose
Cream
  • 300ml thickened cream
  • 2 tablespoons icing sugar
  • vanilla bean, seeds scraped
  • 250g-375g raspberries, to decorate
  • Purple borage flowers, to decorate

Method

1. Pre-heat oven to 200°C.

2. For pastry, place flour, salt, sugar and cocoa in a food processor and process for 15 seconds until combined. Add butter and process until butter is finely chopped. Add iced water slowly until it forms a dough that just comes together when pressed. Wrap in cling wrap and refrigerate for 20 minutes.

3. For ganache, chop chocolate in a food processor until finely chopped. Place butter in a large bowl over a saucepan with 3cm of just-simmering water, tip chocolate onto butter.  Turn off heat and stir occasionally until chocolate and butter have melted. Keep bowl on saucepan until ready to use.

4. For jelly, pour port and sugar into a saucepan over medium heat, stir until sugar has dissolved. Boil for 5 minutes, remove from heat. Soften gelatine in cold water, squeeze out excess water and add gelatine to warm port mixture, stir until dissolved, strain and keep warm until ready to use.

5. Roll pastry out between two sheets of baking paper to 3mm thick. Remove one sheet of baking paper and lay pastry over a 23cm round fluted tart tin with a removable base. Press into tin especially into sides. Remove baking paper and trim pastry. Refrigerate for 20 minutes. Blind bake for 13-15 minutes until sides are crisp. Remove baking paper and pastry beads and bake for a further 10 minutes until base is dry. Cool in fridge for 10 minutes.

6. Pour warm ganache into cooled tart tin, shake gently to level. Allow half a centimetre for the jelly layer. Refrigerate for 10 minutes to set the ganache. Pour warm jelly into a jug, bring over to fridge and pour a layer of jelly on top of the tart. Allow to set in the fridge for 10 minutes or until ready to serve.

7. For raspberry puree, place raspberries, sugar and glucose into a small saucepan and heat until liquid. Sieve out seeds.

8. Whip cream with icing sugar and vanilla bean seeds to soft peaks.

9. Decorate tart with raspberries, drizzle with raspberry puree and place a few flowers on top. Serve cream on the side.

Notes: Preparation: 1 hour 30 minutes
Cooking: 45 minutes

.................

Nampak??? Macam susah je kan.. Saja je share kat sini resipi ni sebab teringin sangat nak rasa benda ni..
Mungkin pada satu hari yg nyaman, nak cuba buatlah.. haha verangan........... manalah tau kan...? dan mengikut 'Law of Attraction', kalau kita selalu fikir pasal sesuatu, ia akan berlaku.. yang pastinya, insyaAllah... jika Allah izinkan...

Btw, talking about MasterChef once a Lifetime.. Hari tu Amina dari MasterChef Australia datang ke Midvalley utk Channel Lifetime 709 kat Astro tu.. kalau ada FB bole like page ni https://www.facebook.com/LifetimeMalaysia ..

Tak sempat plak nk update kat sini masa tu.. Me, hubby n Zira sempat menjengah ke Midvalley... Lepas bukak puasa makan asam laksa awesome kat Jusco Midvallley, kami terus turun ke Centre which Amina buat demo masak Nasi Goreng...

Alhamdulillah, bertuahnya mummy preggy ni kan, senang je nak pergi dekat2, dapat rasa nasi goreng, n yg paling best dapat bergambar dgn Amina...! Zira dah mcm jumpa org kampung, lama plak dia bersembang kat atas tu.. haha..

Ok, here's the pikcas...
kami berlari-lari anak menuju ke tgh bila dgr je suara Amina

tudia...! Amina depan mata..

ok, berjaya dekat sikit.. boleh bau wooo... shedapnyeee

nindia! Nasi Goreng Amina.. yummeeyh!

naik tangga slow2, n yes! got it.. say cheese!!!

tgk tu.. x abis-abis sembang.. ok, ok nanti kita pi Ausie.. (^_^")

ok, sebelum pulang, possing romantis sikit... hehehe....


p/s: ni gara-gara duk layan MasterChef Australia kat Ch Lifetime la ni.. huhu.. apa-apapon thank you hubby layankan wifeymu ini.. Love u lots...... mmmuuuaaahhh!

Sunday, September 01, 2013

Malaysia 65 Tahun Merdeka & Putrajaya International Fireworks Competition 3

Rasa mcm pantas je masa berlalu sekarang..
Baby dah 5 bulan.. ehehehe.. hari-hari menendang.. in fact, masa tgh menaip ni, dia duk menendang-nendang.. harap-harap baby sihat saja.. insyaAllah..

Along (my brother in law) sekeluarga dtg umah all the way from Lumut.. Nak tgk fireworks Merdeka katanya.. tahun ni ada Putrajaya International Fireworks Competition yg ke-3.. kitorang yg duk KL ni pon tak tau apa-apa.. huhu..

So, bila diorang sampai je, kitorang pon berangkat ke lokasi.. Masa yg first tahun 2007, kitorang sekelas ngan mek zira sekali penah pegi tgk competition ni.. kitorang tak pegi Putrajaya tapi lepak kat tepi tasik Cyberjaya, dekat Cyber Heights.. View dari situ mmg superb clear sangat.. So me & hubby bawakla Along, Akak & the kids kat area situ gak this year.. Kali ni kat area Sekolah Sri Putri...

Alhamdulillah senang je nak parking, boleh double park je sebab semua yg kat situ bertujuan yg sama.. nk tgk fireworks jugak.. Agak lama la kan tunggu situ dari pukul 11.20pm.. Dia start pukul 12.05am.. Sabor je la.. Pastu plak lupa nak bawak tikar ke apa.. & tak bawak bekalan langsung.. Nganga je la tgk org makan keropok bagai.. huhu..

Emon & Kakak.. Possing dulu, lambat lagi nk start kannn.. (^_^)"


Lepas selesai segala jenis lagu merdeka & Negaraku, start la fireworks dari Team Malaysia.. Bila dia start je, fuh! Mmg best sangat! Tercengang senyap terus Adam, Kakak & Emon tiga beradik.. 25 minit yg menghiburkan.. Ok Malaysia punya fireworks dah sangat better dari tahun 2007 dulu..

Ni info dari facebook page Perbadanan Putrajaya (PPJ)  berkenaan event ni.. https://www.facebook.com/putrajaya





okay okay, i tulis again info ni supaya lebih jelas & nyata utk yg berminat nk gi lepas ni.. oh ya! masih belum terlambat.. pertandingan tak habis lagi.. baru 2 negara je.. ada 4 lagi negara & i personallly really can't wait for Team Dubai..

30th August 2013 / Friday / Ambang Merdeka - Team Malaysia 00:05
31st August 2013 / Saturday / Team Korea 22:00
13th September 2013 / Friday / Team France / 22:00
14th September 2013 / Saturday / Team China / 22:00
15th September 2013 / Sunday / Ambang Hari Malaysia / Team USA / 00:05
2nd October 2013 / Wednesday / Team Dubai / 22:00

..............

Esoknya, 31st August kitorang pergi lagi.. Kali ni dia start pukul 10.00pm.. Team Korea pulak.. Kitorang sampai ngam-ngam time org kata.. Lepas parking je kereta, turun nak lintas jalan, dia start! Kalut terus kitorang berlari-lari anak gitu turun ke tepi tasik..

Kali ni, siap bawak khemah ok, tapi mcm tak sesuai plak nk pasang. Haha..!! So hampaq lapik camo kitorang je & duduk ramai-ramai atas tu, menikmati pemandangan yg mengagumkan dr tepi tasik...

sempoi kan view.. ^_^

cantik kan kan kan.. kalau tgk LIVE seribu kali lagi cantik.. yg ni dari Team Korea..

Bila habis je, kitorang pon tanpa segan-silu bukak nasi lemak bungkus beli kat kedai bawah umah masa otw & terus berkelah kat situ sementara semua org keluar menghadap jalan yg jam.. hahaha... Best sangat! Akak terus call family dia kat Sabah ajak dtg tgk 13,14, & 15 September nanti.. & kitorang plan nk pegi awal sikit so bole berkelah sebelum fireworks start.. hehehe...

p/s: baby berjalan je skang ye.. nanti dh lahir, mummy daddy bawak lagi, insyaAllah... membesar dgn sihat k anak mummy daddy... we love u...

Thursday, August 29, 2013

Mee Bandung Muar

Entri ini adalah kisah My Masterchef...
Sejak hidup dengan dia, perut ni asyik dapat makan sedap ja...
Tiada lagi telur mata dan ikan bilis goreng semata-mata sebagai menu..

Setiap hari soalan yg susah nk dijawab dan sering perlu dibawa berbincang ialah "nak makan apa hari ni..?"
Mujur ada My Masterchef yang tak pernah menghampakan tekak...
Thank you dear hubby sebab selalu masak yg sedan-sedap untuk i..

ok tips utk yg belum berumahtangga:
Kalau rasa diri tak pandai sangat masak walaupon sudah berusaha dari zaman sebelum remaja bertahun lamanya, doa banyak-banyak mudah-mudahan dapat pasangan yang pandai masak.. hehe

Tapi, kalau rajin belajar, insyaAllah takkanla jahil sangat.. mesti ada beberapa masakan yg boleh dimasak kan..? Untuk para isteri, jangan risau teruskan usaha belajar masak, kalau tak pandai-pandai jugak, rajinkanlah diri ke dapur tolong suami masa dia masak.. barulah harmoni rumahtangga.. ^_^

Hari ni, hubby masak something special tapi sangat mudah, yeay! Mee Bandung Muar Terangkat Habis!

ok, jom mula masak..! haha

daging yg sudah dicincang kecil-kecil sedang direbus

mee kuning yg dah siap dibasuh bersih dan dicelur dalam air panas

dua biji telur utk dua pinggan mee

sayur sawi yg hijau baik utk kesihatan. cewah!

nindia rahsia dia! Paste Mee Bandung Muar original. Sapa teringin nak cuba try test tengok, boleh contact saya.. tq ^_^

Cara dia senang saja insyaAllah:

1) Mumula tumis Paste Mee Bandung tu dgn sedikit minyak (agak-agak utk satu pinggan)..
2) Masukkan air rebusan daging bersama dagingnya sekali lah..
3) Lepas tu, pecahkan sebiji telur
4) Masukkan sayur sawi yg hijau menawan
5) Masukkan mee
6) Hidang dalam pinggan, tabur bawang goreng secukup rasa dan siap utk dimakan.. senang je kan.. dan seriously sangat menyelerakan. Rasa macam ada kat tepi sungai kat Muar plak bila makan.. haha!

remarks: cara ni utk sorang makan.. buat satu-satu mcm char kuew teow gitu.. kalau nak cepat, boleh buat utk 2-3 pinggan sekali ataupon, nk lagi cepat, guna telur rebus, so masak banyak terus sekaligus...

Hari tu Kak Yarn (my cousin) sekeluarga datang umah berbuka puasa. Kami taktau la pulak yg Abg Sham (hubby Kak Yarn) tak minat mee. Kami pon masaklah mee bandung ni.. Berselera pulak dia makan. Dia pon kata, "Abg Sham yg tak minat mee ni pon boleh suka Mee Bandung Muar ni.."
Alhamdulillah... 

tekun hubby bila masak.. i love u lah!

ok hubby, possing Masterchef sket..! :P

yes, this is mine! oh yummy!

yg ni hubby punya. ye! dia makan pakai chopstick, thanks!

p/s: Alhamdulillah.. Syukur selalu pada Yang Maha Esa.. Syukur syukur Alhamdulillah... burp! 

Friday, August 23, 2013

Kek

Ya, hari ni nk cerita pasal kek..

I'm not a big fan of cake pon to be honest.. kalau beli cake birthday kat Secret Recipe tak pernah pon excited nk makan sangat..
kalau cake yg zaman dulu punye tu, ada yg cream tebal pastu rasa mcm plastic tu, memang lagila tak minat... (-_-")

Tapi.... masa my birthday, hubby bawak balik sebijik kek coklat yg comel, atas dia ada fresh strawberries (alamak, tempted bile teringat) owh seriously, that was the best cake i ever ate!
sedap sangat-sangat sangat-sangat tak tau nak gambarkan cemana.. bila potong, cantik je.. takde comot-camit sana-sini.. siap boleh potong strawberry tu cantik-cantik je.. ( ni lg satu sebab nape i tak berapa minat kek.. susah nak potong okay.. :P )

*pastu sedih sebab takde gambar.. T_T

UPDATE
ok, belek-belek picture cake kak uya suh recommend, terjumpe plak gambor kek i ni yg diupload oleh puan Nurul..

Chocolate Strawberry Babycake.
menarik kan kan kan kan!!!!

then, i ceritala kat maksu akan kesedapan kek itu.. so lepas tu kitorang (me, hubby & maksu) order plak lagi satu kek saja-saja nk rasa.
owh mmg best.. ok, yg ni boleh tgk sendiri. rasa dia seriously mmg first class.. harga pon sangatlah terkejut murah je.. (itu sebab boleh order saja-saja tanpa menunggu sebarang occasion)

simple je tapi cantik kan... 

tgk, bila potong marvelous! cantik sekali. terus volunteer nk potong je everytime! (^_^)

and then terus takda tempat lain dah nk beli kek.. mmg kat sini je.. time birthday maksu, kitorang orderkan Red Velvet Cake.. superb jugak!


so, kalau korang pon nak cuba, korang boleh direct call puan Nurul pembuat cake yg manis menawan ni.. 

Inquiry at 0146278089 {Nurul}
Email {nurulazmah83@yahoo.com}
Have a break | Have a CAKE

ok, share sikit gambar dari facebook page Cream & Truffles 

white & classic wedding cake

oh, super comel & cantik menawan kalbu kannnnn...

packaging dia simple & cantik.

cantik jadi hantaran. 
cuma masa time kitorang nk nikah hari tu, Puan Nurul busy n x sempat nk buatkan.. :(
so, korang kena order awal-awal tau!


cupcake pon ada

cantik menarik kan pavlova dia..

cookies pon ada okay.

ohhhh...tengokla! grrrrrr!! 

ok dah dah dah.. tak sanggup nk share lagi.. teringin semua dah ni!! korang gi la tgk sendiri kat https://www.facebook.com/creamandtruffles and make your order today. serious puas hati!

korang boleh jugak gi ke http://creamandtruffles.blogspot.com/

p/s: en.hubby... er, rasa mcm best plak kek yg last tu....