Wednesday, June 26, 2013

perempuan mengandung.. kuat jealous..?

i don't know why, lately i felt a little uneasy with things...
honestly, selama ni susah aku nk tunjuk kat sesiapapon kalau aku ada rasa jealous..
in fact, that feelings used to be ridiculous to me.. jealous? cemburu..? come on..!
jatuh ego i kalau org tau i jealous okay! haha.. :P ish, selama ni aku rasa jealous ni mcm benda pelik-pelik la.. 

tapi since aku pregnant ni, ntah kenapa sensitif benar perasaan ni..
cemburu, curiga, mcm-mcm rasa ada.. cemburu tak kena tempat semua ada lah..

pantang hubby bertegur sapa dgn pompuan.. pompuan cun ke tak cun ke, bujang ke dah kahwin ke, nampak mesra sikit je, borak lama sikit je, mulala hati aku meronta-ronta.. air mata tak sesabar nk keluar.. apatah lagi kalau pompuan tu seksi gedik-gedik, lagi terbakar la perasaan aku..  adoila pon nye kan...! grrrr....

dahla hubby aku ni peramah mesra orgnya.. outgoing gitu.. pastu kat tempat kerja plak mmg bergaul dgn ramaaaai sangat pompuan.. hubby plak dgn almost semua org dia selamba je bertegur sapa, buat lawak, bergurau senda (which aku rasa something yg best ada kat dia sebelum ni).. sekarang... adoi seksanya rasa........ lagi seksa bila aku menyaksikan sendiri di depan mata, keramahannya itu tanpa mampu berkata apa-apa di situ.. :(
berperang sendiri je otak dan hati...

aku tau takda apa-apa.. otak cakap "relaks, it's nothing".. tapi hati aku plak, mcm nak meletop je bila tgk dia bergurau senda ngan pompuan lain.. dahla aku tak berapa kenal semua pompuan-pompuan tu.. ada yg mmg tak kenal langsung la.. pastu plak ada sesetengah awek-awek ni, depan hubby aku bukan main mesra sembang ngn aku, tanya itu ini.. tapi bila hubby aku takda punyalah dia nk tarik muka, aku tanya pon buat-buat tak dengar je.. astaghfirullah, did i just start judging people now..? tak suka nya berfikiran mcm ni... adoi perasaan buruk.. tolongla hilang, aku taknak attract benda-benda negatif ni.. (ni lah akibatnya bila dah start tgk drama-drama di TV.. skang musim Dahlia.. haih, kan abah dah pesan...!! jangan tengok..! ketegaq sungguhla..)

okay, sebab aku taktau nak consult dgn siapa, so aku mintakla pendapat pakcik google, mcm biasa.. 
so pakcik google kata, kena luahkan perasaan aku kat someone.. hurm, kat siapa? aku adalah ckp kat hubby tapi dia mcm bengang la plak.. antara cara lain ialah dgn luahkan kat blog.. seriously..? hurm... okay, so here i am..

dan aku jumpa plak doa ni.. hopefully this helps... inshaa Allah...


DOA UNTUK HATI YANG RESAH

Ya Allah Ya Tuhanku, Tuhan yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. Ampunilah segala dosa-dosaku, sama ada sedar atau tidak sedar. Hanya Engkaulah yang dapat mengampuni dosa-dosaku yang banyak ini Ya Allah

Ya Allah Ya Tuhanku, Tuhan yang Maha Mendengar rintihan hamba-hamba-Nya.

Hiasilah hatiku, peribadiku dan seluruh kehidupanku dengan rasa kasih dan sayang serta 
mahabbah. Baikilah tutur kataku, lisanku dan gerak lidahku supaya tidak mengaibkan orang lain.
Ya Allah Ya Tuhanku, Tuhan yang Maha Lembut.

Peliharalah akhlakku dan adabku di mana sahaja supaya aku dapat memelihara diriku sebaik-baiknya. Pimpinlah aku untuk membentuk bunga-bunga akhlak yang harum tatkala orang lain memandang rendah dan membenci aku, Ya Allah.

Ya Allah,

Dalam kesunyian malam ini, aku bangun untuk bersujud dan menghadap-Mu. Aku menyerahkan seluruh jiwaku kepada-Mu. Jiwa hamba mengharap perhatian dan ehsan daripada Tuhannya. Ya Allah, hatiku amat resah, gelisah dan meronta-ronta kerana ujian kecil yang Engkau berikan ternyata umpama batu besar yang menimpa seluruh badanku. Tidak terdaya untuk aku menolak jauh-jauh batu besar itu. Ya Allah, Tuhan yang Maha Mendengar, dengarkanlah.

Dengarlah rintihan hatiku ini. Bantulah aku Ya Allah. Aku tidak terdaya untuk berhadapan dengan ujian jiwa yang berat ini. Berilah jalan keluar, tunjuklah pintu-pintu penyelesaian yang terbaik buatku.

Ya Allah, barangkali ujian ini Engkau limpahkan kepadaku kerana aku mulai renggang dengan Engkau, maafkan aku Ya Allah. Janganlah Engkau menambah lagi beban hidupku ini. Engkau singkap sahaja penderitaanku supaya aku dapat kembali sujud dan memohon keampunan-Mu Ya Allah.

Ya Allah Ya Tuhanku, Tuhan yang Maha Pengampun.

Aku tidak mengerti apakah ujian Engkau kepadaku untuk kali ini. Sakitnya terasa hingga ke lubuk hati. Aku menanggung duka dan derita. Hanya Engkaulah tempat aku mengadu keluhan dan rasa hati. Ya Allah, bantulah aku, tolonglah aku. Tunjukkan pintu hidayah-Mu kepadaku supaya aku dapat keluar dari ujian yang berat ini.

Ya Allah, maafkan aku, ampunilah kesalahanku. Ya Allah.

Aaminnn Ya Rabbal a'alamin

p/s: i hope this morning sickness and all the stupid feelings akan hilang secepat mungkin.. please.....

......

pssst: it's nearly midnight, and i'm reading this post again.. now, the whole post sounded somewhat a little unfair.. i need to add this:

i'm sorry.. my hubby adalah seorang suami yg saaaangat baik.. syukur Alhamdulillah.. besar usaha dan pengorbanan dia utk memelihara keluarga baru kami.. again, Alhamdulillah, syukur Ya Allah, The Greatest.. sometimes, I feel like i don't deserve your mercy, but thankfully You are The Most Merciful.. syukur Alhamdulillah.. Astaghfirullahal'azim... 

if you are reading this, thank you so much dear husband.. thank you so much.. terima kasih sebab sayang I sebanyak ini.. thank you... :

ok, nk tambah sekeping gambar terbaru dapat je tadi.. winks! ^_^
gambar-gambar lain akan diupload in the next post inshaaAllah.. 



Thursday, June 13, 2013

Me Mengidam..?

banyak betul benda yg aku pikir lately.
food . work . vacation .  chores . having a sweet time with hubby . n more n more .

pregnant makes me letih & moody honestly. yet happy & blessed at the same time. :)
crying n smiling bersilih ganti.
Alhamdulillah, memang memory yg aku takkan pernah lupakan, inshaa Allah...

berat naik 5kg in a week time. tak pernah rasa seberat ini.. ^_^
muka menchubby. badan membesar. perut membuncit.. weee..!

mengidam.. ok, tak tau la ada mengidam ke tak.. tp aku asyik fikir pasal food je.
tgk rancangan masak like all the time.. hungry all the time.
celik mata je lapar. rest sekejap, lapar. buat keje sikit, lapar. Subhanallah...
luckily aku boleh masuk dapur (tp takleh lalame) and don't really bother of the smell most of the time..
muntah2.. yerp, it happened.. a few times.. but i managed to rest..

hubby.. my husband is so amazing. dia jaga aku dgn sangatlah baik sekali! bole menang award!
dia kerja, masak, mengemas, membasuh.. amazing! nothing to complain. a lot to be thankful for.
syukur sangat Alhamdulillah... thank you sooooo much dear hubby.. i love u!

tadi baru je call hubby n tanya dia pasal daging rusa. tgk kat tv nampak mcm sedap je. dan rendah kolesterol katenye.. hurm.
terkedu hubbyku mendengarnya.. so far dalam banyak2 permintaan aku, yg ni yg mcm payah sket.. hehe sorry... T_T


pastu plak tetibe rasa nak makan strawberry celup coklat kat cameron highlands..


adakah saya mengidam...? hurm...

owh, just msg bona n tell her that i'm craving for those gorgeous MAS croissants.. owh, sedapnya... yummy... mcm bole rasala plak.. errr... hahaha! ^_^


ok that makes me google and tengok, i found this website, and it's super interesting:
http://www.topwithcinnamon.com/2012/12/how-to-make-croissants.html
check it out! dia tunjuk a step by step videos cara nak membuat croissants! looks yummeyh! ^_^

we really really need an oven.. makanan yg aku suka mostly kena bakar dlm oven.. adoiyai..
nape takde mengidam benda kukus ni.. periuk kukus dah ada.. oven, erm... dahla tak pandai pakai..
and thanks a lot to our family & friends for the lovely wedding gifts. now we have a complete kitchen...! well, almost.. except an oven. but hey, no complain. satu hari nanti akan ada jugak, inshaa Allah.. :)

........

p/s: ok to my baby, mummy nk ckp sikit.. those things yg kita mengidam tu nampak mcm susah nak dapat especially here in our beloved country Malaysia.. so hopefully we won't be too picky on the taste.. and kita kena thank daddy sooooo much kalau dia berjaya dapatkan untuk kita those yummy looking foods.. (^_^")

Saturday, May 18, 2013

Amalan Mummy-Preggy

dah muntah-muntah n tak sedap badan agak lama.. tak larat btol nk keluar rumah.. T_T
hubby mmg super fantastic.. jaga me & our home sweet home.. Alhamdulillah, i'm a lucky wife..
sebab en.suami mmg sukaaaa masak, so mmg special je menu utk wifey yg tak sehat lagi menggedik & mengada ni.. 
paling best 'Nasi Air' ( lupe plk nk take pitcha, maklumler tk sehat.. T_T )

setelah beberapa ketika mengada-ngada, tibalah masa utk ke klinik.. 
sebab tak sure sgt, so pegi klinik swasta je dulu kt Bangsar..
dan mmg sepeti dijangka, we are pregnant...!!! 
kandunganku sudah 7 minggu...! 7 weeks.. nearly 2 months..
and due on December this year..!! i mean, ya this year..! Subhanallah...
ni la org panggil 'bunting pelamin' .. padahal tak naik pelamin pon (-_-")

Alhamdulillah... happy.. sangat happy...
mmg tak tergambarlah perasaan happy kitorang ni... oh oh oh..! weee... Alhamdulillah.......! :)

So, midwife nasihatkan kena makan buah banyak, kena makan sayur banyak, kena banyak protein, kena makan vitamin, tak boleh buat kerja berat, kena makan, kena makan, kena paksa makan jugak-jugak, kena jaga kesihatan.. and all and all...
Inshaa Allah...

and i found this on the net.. inshaa Allah mahu diamalkan... (^_^)




ok baby  (^_^")
mummy tk sure kita akan stay kt umah ni sampai bile coz right now mummy tgh planning something with daddy.. apa-apapon, mummy akan berusaha buat keluarga kita bahagia.. :)


p/s: thank you Allah.. Alhamdulillah... Ya Allah, jadikanlah diriku, suamiku & anak-anakku keturunan yg bersujud & bersolat kepadaMu.. ameeen Ya Rabb..~

Wednesday, May 15, 2013

menu berpantang selepas bersalin

hi Daddy-to-be, hehehe..

ok, ingat tak hari tu u ckp nk belajar masak utk i bile dlm pantang nanti..
dengan izin Allah, i jumpe la plak resipi2 kat bawah ni..
Ruangan hak bersama isteri & suami mithali 

RESIPI SEMASA PANTANG – IKAN

Ikan yang boleh dimakan semasa pantang ialah:

1. Ikan haruan
2. Ikan yu
3. Ikan selar
4. Ikan gelama
5. Ikan jenahak
6. Ikan merah
7. Ikan tenggiri
8. Ikan kurau
9. Ikan bawal putih
10.Ikan senangin
11.Ikan kerisi
12.Ikan kod
13.Ikan bilis
14.Ikan siakap
15.Ikan salmon

SUP IKAN

Bahannya:
Ikan
Air masak
Sedikit minyak bijan (pilihan)
1 ulas halia (diketuk atau dihiris)
1 biji tomato (dibelah 4)
1 sudu besar lada hitam (ditumbuk)
1 ulas bawang merah (ditumbuk)
4 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 keping asam keping
Sedikit daun sup dan daun bawang
Garam (secukup rasa)

Cara 1:
1. Tumiskan lada hitam, bawang putih, bawang merah dan halia dengan minyak bijan.
2. Masukkan air dan tomato.
3. Apabila mendidih masukkan ikan.
4. Masukkan asam keping dan sedikit garam (secukup rasa)
5. Taburkan daun sup dan daun bawang
6. Biar seketika dan tutupkan api.


Cara 2:
1. Masukkan air dengan bawang putih, bawang merah dan halia
2. Masukkan tomato.
3. Apabila mendidih masukkan ikan.
4. Masukkan asam keping dan sedikit garam (secukup rasa)
5. Taburkan daun sup dan daun bawang
6. Biar seketika dan tutupkan api.


STEAM IKAN

Bahannya:
Ikan
2 Halia (dihiris)
1 biji tomato (dibelah 4)
Sedikit daun sup dan daun bawang
Garam (secukup rasa)

Caranya:
1. Letakkan halia yg dihiris (dgn jumlah yg agak byk), buah tomato yg dipotong, daun sup & sedikit garam diatas ikan
2. Steam sampai ikan masak.


SINGGANG IKAN

Bahannya:
Ikan
Air masak
1 ulas bawang merah (dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
1 cm lengkuas (dihiris)
1 batang serai (diketuk)
1 keping asam keping
Garam (secukup rasa)

Caranya:
1. Rebuskan air bersama bawang merah, lengkuas (yang sudah dihiris), serai, 1 keping asam keping dan sedikit garam.
2. Bila dah mendidih, masukkan ikan.


IKAN TENGGIRI GORENG HALIA

Bahannya:
1 keping ikan tenggiri
4 gm halia - di hiris dan di goreng
3 ulas bawang putih – di hiris dan di goreng
2 sudu makan minyak bijan
1-2 sudu makan kicap manis
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1/2 sudu teh garam
Minyak masak

Caranya:
1. Lumurkan ikan dengan garam dan serbuk kunyit
2. Biarkan selama 20 minit.
3. Panaskan minyak dan goreng ikan hingga garing.
4. Ketepikan.
5. Tinggalkan sedikit minyak di dalam kuali.
6. Masukkan ikan semula.
7. Tuangkan kicap dan di kacau rata.
8. Angkat ikan.
9. Taburkan halia goreng di atasnya.


IKAN TENGGIRI MASAK AIR

Bahannya:
2 keping ikan tenggiri
400 ml air
20 gm halia – di hiris
5 helai daun pegaga – di hiris
3 ulas bawang putih – di hiris
½ sudu kecil serbuk lada hitam.
Garam secukup rasa.

Caranya:
1. Campurkan kesemua bahan kecuali pegaga.
2. Didihkan sehingga kuahnya tinggal sedikit dan ikan masak.
3. Masukkan daun pegaga dan garam secukup rasa.


IKAN TENGGIRI MASAK ASAM

Bahannya:
3 keping ikan tenggiri
5400 ml air
30 gm halia – di hiris
3 ulas bawang putih – di hiris
½ cawan air asam jawa
½ sudu kecil serbuk lada hitam.
Garam secukup rasa.

Caranya:
1. Didihkan semua bahan di atas api perlahan.
2. Masak hingga kuahnya agak pekat dan ikan masak.


SUP IKAN TENGGIRI

Bahannya:
1 Ketul ikan tenggiri
sedikit minyak bijan
4 ulas bawang putih dicincang
seulas halia diketuk
1 biji tomato
sedikit daun sup

Caranya:
1. Tumiskan bawang putih dan halia dengan minyak bijan.
2. Masukkan air dan tomato.
3. Apabila mendidih masukkan ikan dan daun sup.
4. Biar seketika dan tutupkan api.


IKAN HARUAN GORENG REMPAH

Bahannya:
1 ekor ikan haruan – di potong
30 gm halia – di tumbuk
2 ulas bawang merah – di tumbuk
2 sudu besar sos lada hitam
1 sudu rempah ikan
1 sudu kecil kunyit serbuk
Garam secukup rasa.
Minyak masak

Caranya:
1. Gaul ikan dengan serbuk kunyit dan garam. Perap selama 15 minit
2. Panaskan minyak dan goreng ikan sehingga garing.
3. Panaskan minyak, tumis halia dan bawang merah.
4. Masukkan sos lada hitam, rempah ikan dan garam, kacau sekata.
5. Curahkan kuah ke atas ikan.


IKAN HARUAN KUKUS

Bahannya:
1 ekor ikan haruan
1 keping cendawan hitam – di rendam dan di hiris
30 gm halia – di hiris halus
2 ulas bawang putih – di hiris halus
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 biji limau nipis – di ambil jusnya
Garam secukup rasa.
Air secukupnya
Sedikit daun bawang dan daun ketumbar – di hiris

Caranya:
1. Kukus ikan haruan selama 20 minit.
2. Masukkan cendawan hitam, halia dan bawang putih.
3. Masukkan sedikit air. Didihkan
4. Tambahkan serbuk lada hitam, jus limau dan garam.
5. Sebelum hidang, taburkan daun bawang dan daun ketumbar.


SUP IKAN HARUAN

Bahannya:
1 ekor ikan haruan – di potong
500 ml air.
2 sudu besar minyak jagung.
30 gm halia – di tumbuk
3 ulas bawang merah – di tumbuk
2 ulas bawang putih – di tumbuk
1 sudu besar lada hitam – di tumbuk
1 keping asam keping
Garam secukup rasa.
Bawang goring
Daun bawang dan daun sup – di hiris

Caranya:
1. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bahan tumbuk hingga naik bau.
2. Masukkan air.
3. Bila mendidih, masukkan ikan hingga masak.
4. Masukkan asam keping dan garam.
5. Masak hingga mendidih.
6. Taburkan bawang goreng, daun bawang dan daun sup.


IKAN HARUAN / IKAN BAWAL PUTIH/YU BERLADA

Bahannya:
1 ekor ikan bawal putih atau 2 ekor ikan haruan (potong 4,
buangkan kulit dan ambil isinya sahaja) atau 2 ketul isi ikan yu
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu besar serbuk jintan manis
Bawang putih, halia – kisar halus
1 sudu teh serbuk kunyit
2 sudu besar pati asam jawa
1 biji bawang besar – potong bulat
1 biji cili merah dan hijau – di hiris
Garam secukup rasa

Caranya:
1. Bersihkan ikan dengan tepung gandum untuk hilangkan hanyir.
2. Gaulkan ikan dengan garam dan serbuk kunyit.
3. Goreng sederhana garing. Tepikan
4. Tumis halia dan bawang putih hingga kekuningan.
5. Masukkan jintan manis
6. Masukkan pati asam jawa
7. Masukkan gula.
8. Biar mendidih.
9. Masukkan lada hitam
10. Masukkan garam secukup rasa.
11. Kemudian masuk ikan.
12. Biar kuah pecah minyak.
13. Apabila ikan masak, perlahankan api.
14. Masukkan bawang besar
15. Masukkan cili.


IKAN GELAMA MASAK ASAM

Bahannya:
2 ekor ikan gelama
1 biji bawang besar – dihiris
5 ulas bawang putih - dihiris
1 ketul halia – dihiris
1 biji cili merah – dihiris
1 mangkuk air asam

Caranya:
1. Gorengkan ikan yg telah disapu garam dan kunyit.
2. Tumiskan bwg besar, bwg putih, halia dan cili.
3. Masukkan air asam dan garam.
4. Apabila mendidih tuangkan atas ikan tadi.


IKAN BAWAL KUKUS HALIA

Bahannya:
1 ekor ikan bawal putih
1 1/2 inci halia-potong tipis
1 inci kunyit-potong tipis
3 ulas bawang putih-potong tipis
2 sudu besar kicap manis
1 sudu teh lada hitam serbuk,garam
1 btg karot, bunga kubis

Caranya:
1. Lumurkan ikan dgn kicap,lada hitam dan garam.
2. Perap seketika.
3. Letakkan ikan dlm bekas...boleh alas dgn daun pisang/aluminium foil
4. Siram baki perapan kicap atas ikan
5. Tabur bahan yg dipotong atas ikan.susun karot dan bunga kubis keliling ikan.
6. Kukus hingga masak...anggaran 10-12 min atau hingga masak.


IKAN PANGGANG BERKARI
(ikan haruan, tenggiri, bawal putih, salmon, gelama, merah, jenahak atau siakap)

Bahannya:
Ikan
1 sudu besar serbuk kari
1 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu besar serbuk lada hitam
Garam (secukup rasa)

Caranya:
1. Gaulkan serbuk kari, serbuk kunyit dan serbuk lada hitam bersama sedikit

garam
2. Lumurkan di atas ikan
3. Panggang - boleh diletak atas dapur sahaja atau dalam oven.


IKAN PANGGANG HALIA MUDA

Bahan A (diperap)
2 potong ikan tenggiri
Sedikit garam
Sedikit kunyit
Sedikit cuka

Bahan B (dihiris)
3 cm halia muda
1 biji bawang besar
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Sedikit minyak

Caranya:
1. Lumurkan bahan A pada ikan.
2. Perap selama ½ jam.
3. Kemudian panggang ikan hingga masak.
4. Tumis bahan B hingga naik bau.
5. Tabur atas ikan.
6. Siap untuk dihidang.


IKAN PINDANG
(ikan merah,jenahak, selar kuning, kerisi atau siakap)

Bahannya:
2 atau 3 ketul ikan
1 labu bawang putih (dihiris)
5 ulas bawang merah (dihiris)
1 - 2 batang cili merah (dihiris)
5 cm lengkuas (diketuk)
5 cm kunyit (dihiris)
5 cm halia muda (dihiris)
1 batang serai (diketuk)
3 – 4 keping asam gelugor
4 cawan air
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Caranya:
1. Panaskan minyak
2. Tumis bawang, kunyit, lengkuas dan halia.
3. Tuang air dan biarkan mendidih
4. Biar mendidih dulu baru masukkan ikan.
5. Masukkan serai
6. Masukkan asam keping dan garam.


IKAN BILIS LEMAK LADA HITAM

Bahannya:
50 gm ikan bilis
3 cawan air
1 cawan santan pekat
10 gm kunyit – di tumbuk
3 ulas bawang merah – di tumbuk
1 sudu kecil lada hitam – di tumbuk
Garam secukup rasa

Caranya:
1. Didihkan santan bersama air dan bahan tumbuk di atas api perlahan.
2. Masukkan ikan bilis dan garam. Gaul sekata.


IKAN BILIS BERKUNYIT

Bahannya:
50 gm ikan bilis
20 gm ibu kunyit
2 sudu kecil lada hitam
Pucuk pegaga atau daun selom secukupnya.

Caranya:
1. Tumbuk kasar ikan bilis bersama ibu kunyit dan lada hitam.
2. Siap untuk dimakan bersama ulam ulaman.


IKAN BILIS DAUN KARI

Bahannya:
50 gm ikan bilis – di goreng
1 genggam daun kari
2 ulas bawang merah – di hiris
2 ulas bawang putih – di hiris
Minyak masak.

Caranya
1. Panaskan sedikit minyak, tumiskan bawang merah dan putih hingga naik bau.
2. Masukkan daun kari dan ikan bilis. Goreng seketika dan angkat.

RESIPI SEMASA PANTANG – IKAN

Ikan yang boleh dimakan semasa pantang ialah:

1. Ikan haruan
2. Ikan yu
3. Ikan selar
4. Ikan gelama
5. Ikan jenahak
6. Ikan merah
7. Ikan tenggiri
8. Ikan kurau
9. Ikan bawal putih
10.Ikan senangin
11.Ikan kerisi
12.Ikan kod
13.Ikan bilis
14.Ikan siakap
15.Ikan salmon

SUP IKAN


Bahannya:
Ikan
Air masak
Sedikit minyak bijan (pilihan)
1 ulas halia (diketuk atau dihiris)
1 biji tomato (dibelah 4)
1 sudu besar lada hitam (ditumbuk)
1 ulas bawang merah (ditumbuk)
4 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 keping asam keping
Sedikit daun sup dan daun bawang
Garam (secukup rasa)

Cara 1:
1. Tumiskan lada hitam, bawang putih, bawang merah dan halia dengan minyak bijan.
2. Masukkan air dan tomato.
3. Apabila mendidih masukkan ikan.
4. Masukkan asam keping dan sedikit garam (secukup rasa)
5. Taburkan daun sup dan daun bawang
6. Biar seketika dan tutupkan api.


Cara 2:
1. Masukkan air dengan bawang putih, bawang merah dan halia
2. Masukkan tomato.
3. Apabila mendidih masukkan ikan.
4. Masukkan asam keping dan sedikit garam (secukup rasa)
5. Taburkan daun sup dan daun bawang
6. Biar seketika dan tutupkan api.


STEAM IKAN

Bahannya:
Ikan
2 Halia (dihiris)
1 biji tomato (dibelah 4)
Sedikit daun sup dan daun bawang
Garam (secukup rasa)

Caranya:
1. Letakkan halia yg dihiris (dgn jumlah yg agak byk), buah tomato yg dipotong, daun sup & sedikit garam diatas ikan
2. Steam sampai ikan masak.


SINGGANG IKAN

Bahannya:
Ikan
Air masak
1 ulas bawang merah (dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
1 cm lengkuas (dihiris)
1 batang serai (diketuk)
1 keping asam keping
Garam (secukup rasa)

Caranya:
1. Rebuskan air bersama bawang merah, lengkuas (yang sudah dihiris), serai, 1 keping asam keping dan sedikit garam.
2. Bila dah mendidih, masukkan ikan.


IKAN TENGGIRI GORENG HALIA

Bahannya:
1 keping ikan tenggiri
4 gm halia - di hiris dan di goreng
3 ulas bawang putih – di hiris dan di goreng
2 sudu makan minyak bijan
1-2 sudu makan kicap manis
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1/2 sudu teh garam
Minyak masak

Caranya:
1. Lumurkan ikan dengan garam dan serbuk kunyit
2. Biarkan selama 20 minit.
3. Panaskan minyak dan goreng ikan hingga garing.
4. Ketepikan.
5. Tinggalkan sedikit minyak di dalam kuali.
6. Masukkan ikan semula.
7. Tuangkan kicap dan di kacau rata.
8. Angkat ikan.
9. Taburkan halia goreng di atasnya.


IKAN TENGGIRI MASAK AIR

Bahannya:
2 keping ikan tenggiri
400 ml air
20 gm halia – di hiris
5 helai daun pegaga – di hiris
3 ulas bawang putih – di hiris
½ sudu kecil serbuk lada hitam.
Garam secukup rasa.

Caranya:
1. Campurkan kesemua bahan kecuali pegaga.
2. Didihkan sehingga kuahnya tinggal sedikit dan ikan masak.
3. Masukkan daun pegaga dan garam secukup rasa.


IKAN TENGGIRI MASAK ASAM

Bahannya:
3 keping ikan tenggiri
5400 ml air
30 gm halia – di hiris
3 ulas bawang putih – di hiris
½ cawan air asam jawa
½ sudu kecil serbuk lada hitam.
Garam secukup rasa.

Caranya:
1. Didihkan semua bahan di atas api perlahan.
2. Masak hingga kuahnya agak pekat dan ikan masak.


SUP IKAN TENGGIRI

Bahannya:
1 Ketul ikan tenggiri
sedikit minyak bijan
4 ulas bawang putih dicincang
seulas halia diketuk
1 biji tomato
sedikit daun sup

Caranya:
1. Tumiskan bawang putih dan halia dengan minyak bijan.
2. Masukkan air dan tomato.
3. Apabila mendidih masukkan ikan dan daun sup.
4. Biar seketika dan tutupkan api.


IKAN HARUAN GORENG REMPAH

Bahannya:
1 ekor ikan haruan – di potong
30 gm halia – di tumbuk
2 ulas bawang merah – di tumbuk
2 sudu besar sos lada hitam
1 sudu rempah ikan
1 sudu kecil kunyit serbuk
Garam secukup rasa.
Minyak masak

Caranya:
1. Gaul ikan dengan serbuk kunyit dan garam. Perap selama 15 minit
2. Panaskan minyak dan goreng ikan sehingga garing.
3. Panaskan minyak, tumis halia dan bawang merah.
4. Masukkan sos lada hitam, rempah ikan dan garam, kacau sekata.
5. Curahkan kuah ke atas ikan.


IKAN HARUAN KUKUS

Bahannya:
1 ekor ikan haruan
1 keping cendawan hitam – di rendam dan di hiris
30 gm halia – di hiris halus
2 ulas bawang putih – di hiris halus
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 biji limau nipis – di ambil jusnya
Garam secukup rasa.
Air secukupnya
Sedikit daun bawang dan daun ketumbar – di hiris

Caranya:
1. Kukus ikan haruan selama 20 minit.
2. Masukkan cendawan hitam, halia dan bawang putih.
3. Masukkan sedikit air. Didihkan
4. Tambahkan serbuk lada hitam, jus limau dan garam.
5. Sebelum hidang, taburkan daun bawang dan daun ketumbar.


SUP IKAN HARUAN

Bahannya:
1 ekor ikan haruan – di potong
500 ml air.
2 sudu besar minyak jagung.
30 gm halia – di tumbuk
3 ulas bawang merah – di tumbuk
2 ulas bawang putih – di tumbuk
1 sudu besar lada hitam – di tumbuk
1 keping asam keping
Garam secukup rasa.
Bawang goring
Daun bawang dan daun sup – di hiris

Caranya:
1. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bahan tumbuk hingga naik bau.
2. Masukkan air.
3. Bila mendidih, masukkan ikan hingga masak.
4. Masukkan asam keping dan garam.
5. Masak hingga mendidih.
6. Taburkan bawang goreng, daun bawang dan daun sup.


IKAN HARUAN / IKAN BAWAL PUTIH/YU BERLADA

Bahannya:
1 ekor ikan bawal putih atau 2 ekor ikan haruan (potong 4,
buangkan kulit dan ambil isinya sahaja) atau 2 ketul isi ikan yu
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu besar serbuk jintan manis
Bawang putih, halia – kisar halus
1 sudu teh serbuk kunyit
2 sudu besar pati asam jawa
1 biji bawang besar – potong bulat
1 biji cili merah dan hijau – di hiris
Garam secukup rasa

Caranya:
1. Bersihkan ikan dengan tepung gandum untuk hilangkan hanyir.
2. Gaulkan ikan dengan garam dan serbuk kunyit.
3. Goreng sederhana garing. Tepikan
4. Tumis halia dan bawang putih hingga kekuningan.
5. Masukkan jintan manis
6. Masukkan pati asam jawa
7. Masukkan gula.
8. Biar mendidih.
9. Masukkan lada hitam
10. Masukkan garam secukup rasa.
11. Kemudian masuk ikan.
12. Biar kuah pecah minyak.
13. Apabila ikan masak, perlahankan api.
14. Masukkan bawang besar
15. Masukkan cili.


IKAN GELAMA MASAK ASAM

Bahannya:
2 ekor ikan gelama
1 biji bawang besar – dihiris
5 ulas bawang putih - dihiris
1 ketul halia – dihiris
1 biji cili merah – dihiris
1 mangkuk air asam

Caranya:
1. Gorengkan ikan yg telah disapu garam dan kunyit.
2. Tumiskan bwg besar, bwg putih, halia dan cili.
3. Masukkan air asam dan garam.
4. Apabila mendidih tuangkan atas ikan tadi.


IKAN BAWAL KUKUS HALIA

Bahannya:
1 ekor ikan bawal putih
1 1/2 inci halia-potong tipis
1 inci kunyit-potong tipis
3 ulas bawang putih-potong tipis
2 sudu besar kicap manis
1 sudu teh lada hitam serbuk,garam
1 btg karot, bunga kubis

Caranya:
1. Lumurkan ikan dgn kicap,lada hitam dan garam.
2. Perap seketika.
3. Letakkan ikan dlm bekas...boleh alas dgn daun pisang/aluminium foil
4. Siram baki perapan kicap atas ikan
5. Tabur bahan yg dipotong atas ikan.susun karot dan bunga kubis keliling ikan.
6. Kukus hingga masak...anggaran 10-12 min atau hingga masak.


IKAN PANGGANG BERKARI
(ikan haruan, tenggiri, bawal putih, salmon, gelama, merah, jenahak atau siakap)

Bahannya:
Ikan
1 sudu besar serbuk kari
1 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu besar serbuk lada hitam
Garam (secukup rasa)

Caranya:
1. Gaulkan serbuk kari, serbuk kunyit dan serbuk lada hitam bersama sedikit

garam
2. Lumurkan di atas ikan
3. Panggang - boleh diletak atas dapur sahaja atau dalam oven.


IKAN PANGGANG HALIA MUDA

Bahan A (diperap)
2 potong ikan tenggiri
Sedikit garam
Sedikit kunyit
Sedikit cuka

Bahan B (dihiris)
3 cm halia muda
1 biji bawang besar
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Sedikit minyak

Caranya:
1. Lumurkan bahan A pada ikan.
2. Perap selama ½ jam.
3. Kemudian panggang ikan hingga masak.
4. Tumis bahan B hingga naik bau.
5. Tabur atas ikan.
6. Siap untuk dihidang.


IKAN PINDANG
(ikan merah,jenahak, selar kuning, kerisi atau siakap)

Bahannya:
2 atau 3 ketul ikan
1 labu bawang putih (dihiris)
5 ulas bawang merah (dihiris)
1 - 2 batang cili merah (dihiris)
5 cm lengkuas (diketuk)
5 cm kunyit (dihiris)
5 cm halia muda (dihiris)
1 batang serai (diketuk)
3 – 4 keping asam gelugor
4 cawan air
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Caranya:
1. Panaskan minyak
2. Tumis bawang, kunyit, lengkuas dan halia.
3. Tuang air dan biarkan mendidih
4. Biar mendidih dulu baru masukkan ikan.
5. Masukkan serai
6. Masukkan asam keping dan garam.


IKAN BILIS LEMAK LADA HITAM
Bahannya:
50 gm ikan bilis
3 cawan air
1 cawan santan pekat
10 gm kunyit – di tumbuk
3 ulas bawang merah – di tumbuk
1 sudu kecil lada hitam – di tumbuk
Garam secukup rasa

Caranya:
1. Didihkan santan bersama air dan bahan tumbuk di atas api perlahan.
2. Masukkan ikan bilis dan garam. Gaul sekata.


IKAN BILIS BERKUNYIT

Bahannya:
50 gm ikan bilis
20 gm ibu kunyit
2 sudu kecil lada hitam
Pucuk pegaga atau daun selom secukupnya.

Caranya:
1. Tumbuk kasar ikan bilis bersama ibu kunyit dan lada hitam.
2. Siap untuk dimakan bersama ulam ulaman.


IKAN BILIS DAUN KARI

Bahannya:
50 gm ikan bilis – di goreng
1 genggam daun kari
2 ulas bawang merah – di hiris
2 ulas bawang putih – di hiris
Minyak masak.

Caranya
1. Panaskan sedikit minyak, tumiskan bawang merah dan putih hingga naik bau.
2. Masukkan daun kari dan ikan bilis. Goreng seketika dan angkat.


......................





















Good luck hubby! air tangan u mmg sentiasa menyelerakan...

p/s: ok, lambat lagi sebenarnya, tak sabar plak nak rasa.. hahaha!

Wednesday, May 01, 2013

Hari Buruh

Hari ni sangaaaaat luar biasa.. ^_^

Alhamdulillah, berjaya memujuk hubby utk tetap berjaga selepas Subuh.. Siap2, turun bawah jalan-jalan.. buat one round area my house..

Best sangat dapat hirup udara segar pagi-pagi..
Kawasan ni, kalau tak biasa nampak mcm rumah hantu.. huhu... almaklumlah, dikelilingi memorial park.. Tapi, kitorang happy sangat duduk sini, dikelilingi pokok-pokok besar menghijau..
A very very rare view in KL.. Kadang-kadang mcm tak percaya plak kitorang sebenarnya ada kat tgh2 bandar..

Senyap plak pagi ni.. tgk jam, time org gi keje patutnye ni.. Oh ya! baru teringat! 1 May.. Hari Pekerja.. Patutla sunyi.. semua duk lena.. amannya dunia......~

Hurm, swimming pool tak lama lgi dh blh pakai.. Alhamdulillah... happy sangat2..
tak sangka plak ada swimming pool masa mumula duk sini dlu.. Inshaa Allah tak lama lagi dapatla berenang pulak! Hp lupa bwk plk, esok2la i take pikca noo..

Tgk jam, alahai tak sampai 1/2 jam rupenye berjalan.. hehe.. k la, nanti hubby tension plak push sekaligus kan.. lain kali boleh buat 2 round plak.. ^_^" & yup! have to bring hp, kena amik gmbr.. kena..!

Breakfast, Sardin roll.. sedap jugak! yg penting, masak dari hati, masak with iman.. *belajaq dr Chef Ammar.. :P Oh ya! Mek Zira ada di rumah.. singgh semalam pastu terus malas nak blik, tidoq sini semalam.. Sejak dua menjak ni tetamu tak putus-putus.. Org kata, murah rezeki.. harapnya gitulah, inshaa Allah... ;)

HIJAU! damai ^_^

p/s: dalam semak ada duri, ayam kuning membuat sarang.. org tamak selalu rugi, bagai anjing dgn bayang2.. ingat! rezeki utk dikongsi.. sharing kan caring..  :) syukur bahagia...

Monday, April 29, 2013

HomeMade Meal

Alhamdulillah..

Sejak dua menjak ni mmg banyak mkn.. erm, my hubby mmg saaaaangat suka memasak..
Tapi kitorang ni bukanla jenis yg kuat makan.. n jenis yg memilih pulak tu.. isk isk isk.. tak baik tu.. jangan contohi ye.. makan je semua yg halal.. kalau dh berusia mcm ni, baru nk try mmg tekak dah susah benor nk terima..

Nasib baikle dapat husband yg pandai masak ye.. kalau tak, runsing gak jdnya.. Lg runsing kalau dia jenis cerewet plk nk mkn yg sosodap je kan.. Tp sesambil tu kenala rerajin ke dapur belajor gak..

Hah! Tp jgn ingt isteri x pandai masak tak ada gunanya.. Antara benefit suami yang memasak ni, biasanya isteri akan sesama tlg kt dapur.. Sediakan bahan.. Tolong kemas.. Kalau isteri yg masak kt dapur, jarang sekali nk tgk husband tolong sama.. Tungging-langgangla sensorang kt dapur tu..
So doa-doalah dpt husband yg pandai masak n suka masak ye.. (^_^')

Ok, cerita banyak tarak guna.. time untuk gambaq, gambor, gambar....!!

HomeMade Chicken Chop in pan!

The Yummy Mushroom Sauce

En.suami punye! 

Saye punye! ^_^

Ok, semua di atas adalah homemade... Mmg sedap.. Takla sesusah mana..
Cuma perlu 'Masak Dari Hati, Masak With Iman....' hehehe

p/s: kalau nk tau cemana nk buat semua ni, blh tgk TVAlhijrah setiap Ahad 3.30pm.. bersama Chef Ammar.. 

Thursday, April 25, 2013

Husband & Wife

it's a great gift from Allah swt.. Alhamdulillah...

hidup bersuami memang lain.. berbeza..
dulu keputusan boleh buat sorang-sorang tapi sekarang semuanya harus dikongsi..

tapi jika dilihat secara positif, 'Pelengkap Hidup'.. Yup.. my husband complete me..
it's a new journey...
i'm still learning.. inshaa Allah....

do'a & tips suami isteri dari yang berilmu:








dear my husband...
As long as you Love Allah swt and Rasulullah saw, i will Love you with all my heart, inshaa Allah...
Semoga Allah swt melimpahkan rahmatNya pada kita hingga ke Syurga-Nya...

p/s: ni tongah musim demang pilihe ghaya ni.......